lördag 29 mars 2014

Jobb, sol och halvmara :)

Efter en härlig dag har det blivit mörkt ute, men inte helt trots att klockan är lite över sju. Och imorgon blir det sommartid, och ljuset kommer att stanna ännu längre om kvällarna.

I onsdags var jag på jobbet från nio till nio, fast de sista timmarna var jag på pubkväll och pratade och hade trevligt med de andra. 
Torsdagen flöt också på med barngrupp och annat fixande innan det var kör på kvällen. 

Igår blev det en del strykning och fixande inför morgondagens söndagsskola. Insåg att jag inte sjungit på länge och satt mig därför vid pianot en timme. Sen efter det kände jag att jag inte varit i stan på minst en vecka och eftersom det var fint väder tog jag en promenad till Ströget och åt lite mat. På vägen hem gick jag förbi ett ställe där man kunde köpa churros med mjukglass, och jag blev så sugen på det, så det fick bli det till efterrätt. :)

Idag har det inte känts som att jag jobbat. Det har varit Halvmarathon i stan, och de sprang förbi Österport station. Så vi var ute om och hejade lite och kollade läget. Och vilket enorm mängd människor. Häftigt att se! Och sen har vi haft både dop och vigsel. När jag slutat tvättade jag och tog sen en promenad i det ännu vackrare vädret. Jag tog mig ner till Nyhavn, och det gjorde jag helt rätt i. Det vimlade av människor, uteserveringarna var fulla och folk satt i trappor och på bänkar. Och ett band satt och spelade på det lilla torget, och de var väldigt duktiga. Riktigt mysigt och det kändes nästan som när man är på sommarsemester utomlands.
På vägen hem blev det en baconlindad fransk hotdog, och den smakade precis som när jag, Fanny och Felicia i stort sett varje torsdag åt på Pölsemannen i Tomelilla. Vilka flashbacks jag fick till den tiden. Men det var då och nu är nu. Och nu har jag kommit hem och ska ta det lite lugnt. :)

Ett soligt Köpenhamn

Mysigt vid Nyhavn

Fulla uteserveringar

Pluras kök-Sicilien, ett underbart program!

Ha det bäst och glöm inte,
Ta vara på tiden du har fått, du vet aldrig när den tar slut

tisdag 25 mars 2014

Shopping och besök hemma

Det regnar här i Köpenhamn idag, och inte lite heller. Men jag ska väl vara glad att det är regn och inte snö som hemma i Skåne. Veckan har varit ganska hektisk med en massa som hänt på jobbet. Men det har gått bra och jag har träffat en massa människor.

När jag var ledig i början av veckan var jag först på Fisketorvet, som är ett stort shoppingcenter i Köpenhamn. Där fanns en massa caféer och restauranger, bio och olika butiker. Sen var jag i Torvehallarna, som är som Lunds saluhall ungefär, och gick runt och tittade på all mat som finns i olika former. Jag åt en wrap/omelett med pulled pork som var helt okej, men ingen kulinarisk upplevelse. Men annars var det mysigt där, och det finns som sagt en himla massa mat. :)

Inne i Fisketorvet (den silvriga ringen föreställer ett fiskstim)

I onsdags var vi fem stycken på studentkvällen, vilket var väldigt skoj. :) Förhoppningsvis fylls det på efter hand, men det är bara vad jag hoppas. 
I övrigt har det som sagt varit en hel del att göra, grupper som kommit och hälsat på, begravningar, dop m.m. Så jag har varit ganska slut på kvällarna och bara suttit och kollat på tv och filmer. 

I söndags var jag Maria i ett sångspel som vi gjorde med kören. Det gick över förväntan och var uppskattat av dom som lyssnade. Klockan ett tog jag mig mot Sjöbo för att fira mormors födelsedag. Det var som vanligt livligt med barnen som sprang omkring och de vuxna som pratade konstant. :)

Igår firade jag och Sara mamma, som fyller år imorgon. Så efter frukost på sängen åkte vi till Brösarps gästis och åt lunch. Sen åkte vi till Kivik och gick en liten promenad, och innan jag satte mig på tåget tillbaka till Köpenhamn åt vi milkshake på B&B i Tomelilla. Mums! Vilken toppendag! Och sen på kvällen gjorde jag fika till mina gubbar, och dom var som glada och trevliga som vanligt.

Vackra Kivik

Idag har vi haft långplaneringsmöte på Kastellet, vilket var kul eftersom det kändes att det verkligen gav något. Och nu ikväll har jag tränat på friskis och cyklat hem i ösregn. Nej, det var ingen toppkväll förrän nu efteråt när jag har duschat och inte längre mår illa. 

Ha det bäst och glöm inte,
Ta vara på tiden du har fått, du vet aldrig när den tar slut.

söndag 16 mars 2014

Home is wherever I'm with you

Söndagskväll och regnet smattrar på rutorna, men vem kan klaga efter den här underbara veckan med ordentlig smak av vår.

I tisdags hade jag inte så mycket för mig, men av en händelse tog jag mig till Christianshavn. Jag åt en glass vid vattnet och tog en promenad, och då såg jag Vor Frelsers Kirke. Så jag tog vägen förbi inom kyrkan, och så var ju tornet öppet... Så utan att jag hade planerat nåt så hade jag gått en himla massa trappsteg och hamnade 89 meter upp i ett kyrktorn, där trappan längst upp ringlar sig på tornets utsida. Lite läskigt var det faktiskt, men ack så vackert!

Utsikt över Öresundsbron

Branta trappor

Där klättrade jag upp :)

Onsdagen flöt på som vanligt, och på kvällen såg vi Million Dollar Baby på filmklubben. Den var bättre än jag trott, trots lite mycket boxningsscener. Men den tar upp många viktiga frågor.

När jag jobbat klart i torsdags tog jag tåget till Skåne och var på finmiddag hos moster och morbror. Trevlig kväll med god mat och gott sällskap. 
I fredags åkte jag till Tomelilla för klippning och fika på bullen och bönan med tjejerna. Och det blev fler trevliga återseende än jag hade räknat med, vilket var väldigt skoj. :) På kvällen blev det myskväll hemma i Eljaröd. 

Igår åkte jag till Lund för 25-års- & examensfest. Och det var för det första längesen jag var på fest, och för det andra ännu längre sen jag var på en såhär rolig fest. Det var kul under middagen, inte många pinsamma tystnader där inte. Och sen satte vi igång och dansa, och slutade inte förrän vi var tvungna att gå. Det känns i kroppen idag, men det var så värt det. Innan festen hade jag bestämt mig för att senast åka hem kvart i ett, men väl där råkade det bli en timme till. Och då var det fortfarande skoj, men jag hade ju en bit att åka, och man ska ju åka när det fortfarande är roligt.

Jag är så lyckligt lottad! Har en massa fina vänner som jag vet att jag alltid har om något skulle hända. Och jag är så glad att jag och mina systrar började (och fortsatte ett bra tag) orientera när vi var små. Vi blev aldrig bra på det, men fick vänner för livet!

Så en riktigt bra helg hemma har gett mig massor med kraft inför en ny vecka i stora staden. :)

Ha det bäst och glöm inte,
Ta vara på tiden du har fått, du vet aldrig när den tar slut.

måndag 10 mars 2014

Lide grann från ovan...

Ja, som titeln antyder har jag varit lite ovanför stan idag. Mer om det senare...

I tisdags kväll var jag på friskis här i Köpenhamn för första gången, och det var ingen större skillnad jämfört med Sveriges friskis. Och en behöver ju träna då och då... Men tyvärr finns det inte så många pass som passa mitt jobbschema, men sånt är livet.

Onsdag och torsdag sprang iväg då vi hade en hel del att göra på jobbet och med kören. I fredags var det däremot lite lugnare, men då var vi på studentmenigheten och pratade med präst och andra som jobbade i församlingen. Det som var lite festligt var att det visade sig att en av dom hade sommarstuga i Sant Olof, och mycket väl visste var Eljaröd låg. Det är nog fler som vet var Eljaröd ligger här i Köpenhamn än när jag bodde i Lund.
Och på kvällen åkte jag till Lund för en systermiddag med mina systrar och systrarna Nilsson. Och ni som känner oss förstår att det var ett evigt tjatter emellan tuggorna. Men det är väl härligt med människor som man kan prata i mun på varandra, men ändå höra vad de andra säger. :)

På lördagsmorgonen tog jag mig tillbaka till Köpenhamn. Vi hade lite loppis, men i övrigt var det så lugnt att jag slutade lite tidigare och hann ut i det otroligt fina vårvädret. Jag gick till Ströget och köpte mig en oförskämt liten glass för så oförskämt mycket pengar och rusade ifrån alla människor på den gatan och satte mig sen på Slotsholmen vid vattnet och njöt ordentligt av solen. På kvällen var jag hos Henrik och Birgitta och kollade på Melodifestivalfinalen. Vi var till och med så satsiga att vi poängbedömde varje bidrag var för sig. Jag tippade fram Sanna som vinnare, och så blev det ju också. Sen hann vi också titta på slutet av Danmarks Grand Prix-final och höra deras vinnarlåt. Mysig, men kanske inte någon mellolåt. Däremot har jag inte ens märkt att den danska finalen skulle vara ikväll, i Svergie brukar man ju inte kunna undvika det om man ens går i en vanlig affär. I vilket fall var det en mycket trevlig kväll. :)

Igår hade jag söndagsskola och Svenska klubben, där vi var många. Väldigt kul, men också hög ljudvolym, så jag var ganska slut när jag kom hem. Så jag kollade på Shrek den tredje och The lucky one. Helt olika filmer, och bra på olika sätt. Jag gillar ju Shrek, eftersom den är rolig och lättittad. The lucky one är sorglig och fin, och finns stunder där man skulle kunna gråta (särskilt känsliga jag...).

Idag har jag alltså varit uppe i det blå (lite iaf). Jag var uppe i Rundetaarn som ligger i centrum. Det var en perfekt dag att fota utsikten och att bara sitta och njuta däruppe i solen. :)

Rosenborgs slott, och en massa krokus

Inne i rundetaarn, så gick man hela vägen upp

Utsikt över Köpenhamn

Utsikt över Köpenhamn (Svenska kyrkan är det gröna tornet till höger om mitten)

Ha det bäst och glöm inte,
Ta vara på tiden du har fått, du vet aldrig när den tar slut.

måndag 3 mars 2014

Utflykter och rullande bilar...

I tisdags tog jag min första cykeltur i Köpenhamn. Och jag tyckte att jag klarade det riktigt bra (för er som inte cyklat i den här stan innan får jag säga att det är väldigt viktigt var och hur man cyklar om man inte vill bli påkörd eller få en liten utskällning). Men jag tog mig till Österbro för att köpa Mimmi Pigg-öron till helgens utklädnad. Och jag cyklade förbi Österbrohallen där de har färgat ett helt torg i rött och lila och en massa andra färger. Dock är det lite häftigare på bild än i verkligheten, men ändå en kul tanke. :) Och på flera ställen fanns det små häftiga torg där man kunde sitta och prata i solen.

En liten del av torget vid Österbrohallen

Ett annat annorlunda torg

På kvällen blev det bio på Grand inne i centrum. Vi såg 12 years a slave, en väldigt bra film. Men också väldigt jobbig att titta på. Innan filmen fikade vi på Grands eget fik som varmt kan rekommenderas. Det ligger på en tvärgata från Ströget och har öppet till 22.

I onsdags var det jobb som vanligt och på kvällen hade vi after work i källaren, och vi var ganska många. Det var riktigt trevligt, vi satt och pratade om allt mellan himmel och jord och drack gott och framåt slutet blev det även en vacker (kan diskuteras) tolkning av That's amore. Inte illa! :)

I fredags tog jag mig till Domkyrkan än en gång för att se vad deras "God goes deep" var för något. Och när jag kom in i kyrkan var det tända ljus och spotlights som blinkade i olika färger, mest framme vid altaret. Sen satt det ett gäng killar framme i koret och dj:ade (och en spelade nåt instrument också). Och sen var det folk som satt i bänkarna, men också många som låg på madrasser, i sittsäckar och i brassestolar som var framtagna i koret. Och folk satt och diggade, vilade, läste och vad man nu ville. Verkligen en annorlunda upplevelse, och det var väldigt härlig stämning, så det var svårt att gå därifrån. Sen traskade jag hem i regnet. 

På jobbet i lördags gjorde jag en massa pannkakor och semlor och förberedde för söndagens familjedag. På kvällen kollade jag på melodifestivalen och Pluras kök (som för övrigt är ett jättemysigt program som jag hatälskar eftersom jag i nästan varje avsnitt önskar att jag vore där). 

Igår var det då fastelavn och vi hade familjemässa. Den gick bra och sen åt alla semlor och till sist var det dags att slå katten ur tunnan. Barnen var duktiga och fick en massa godis som belöning när tunnan gick sönder. Sen krönte vi kattedronningen och kattekongen. :) Jag tog det lugnt resten av kvällen och bestämde mig för att jag skulle ta en liten utflykt idag när jag var ledig. 

Så idag tog jag S-tåget till Hilleröd, en stad som ligger ca 4 mil härifrån. Det var inte det bästa vädret och det blåste kallt. Men i centrum fanns det gott om små butiker, second hand-affärer, caféer och även en stor galleria med ett stort Bilka (typ billgit Ica Maxi). Vid sjön ligger också Frederiksborg slott, där jag gick in en bit. Men tänkte komma tillbaka och gå runt i de fina trädgårdarna när det blir lite varmare. Vad som däremot var lite annorlunda med denna vistelse var att jag gick förbi en bil som stod parkerad i en port och jag tänkte att det var en korkad person som lämnat den på gatan igång och med rutan nere. Och plötsligt så började den rulla, och det var inte direkt en brant backe, men tillräckligt för att bilen fick fart och var på väg mot ett skyltfönster på andra sidan gatan. Jag fattade mig ganska snabbt och hoppade in i passagerarsätet och drog åt handbromsen. Det som är en aning märkligt med händelsen är att sen hände ingenting. Föraren syntes inte till, och de andra på gatan gick förbi som om inget hade hänt. Så i min chock fortsatte jag bara att gå, men efter ett tag när jag skulle ta upp min kamera för att fota utsikten märkte jag att jag var lite skakig. Och sen tänkte jag ju att jag borde stannat kvar och väntat på föraren som troligen inte var så långt bort (med tanke på att bilen var på). För nu fattade den väl ingenting när bilen stod mitt på gatan fastän handbromsen var åtdragen... Men det är ju lätt att vara efterklok. :)

Frederiksborgs slott

Ha det bäst och glöm inte,
Ta vara på tiden du har fått, du vet aldrig när den tar slut.