måndag 24 februari 2014

Mysig födelsedagshelg!

En hel vecka har gått sen sist och det har hänt en del. Bland annat har ju Sverige vunnit några medaljer och lyckades komma upp i hela 15 medaljer. Och som vanligt har jag följt det OS så mycket som jag har kunnat. Tyvärr har jag bara kunnat lyssna och sen se målgångarna i efterhand, eftersom viasat ville ha en massa pengar annars, och det var jag inte så sugen på att ge dom! Och sen är ju Danmark typ det tråkigaste landet att vara i under vinter-OS. Den enda sporten dom är bra på är curling, och det gick ju inget vidare. Så här har OS fallit i glömska redan efter ett par dagar.
Men jag hade ju tur när jag var i Skottland 2012 under Paralympics, vilket var något helt annat!

Sen har jag ju faktiskt också fyllt år, vilket har firats! Jag fick först finfrukost av och med mina kollegor på morgonen. Sen jobbade jag till två ungefär, och inte långt därefter kom mamma och M&M inrullande framför huset. Det blev lunch och paketuppackning, och när det närmade sig kväll tog vi oss till stan för att äta på Rizraz - Steaks 'N' Veggies. Det var jättegott och det var en väldigt mysig kväll. När vi kom hem fick jag fin gräddtårta och bullar medan vi uppdaterade oss om dagens OS-händelser med Alla snackar Sotji.

Mammas goda och fina tårta :)

Dagen efter åt vi frukost innan vi gick till kyrkan där dom var med på mässan medan jag hade söndagsskolan. Och efter kyrkkaffet gick vi för att möta Sara och Jocke på stationen (dock gick dom ett annat håll och vi möttes till slut vid huset). Och sen blev det ännu mer tårta och paketer. :) Lite senare åkte mamma och M&M hem till Sverige och vi gick på långpromenad till kastellet och lite i stan. Kvällen bjöd på taco, Så ska det låta och spel. :)

Idag har vi tagit det lugnt och åkt kanalbåt här i Köpenhamn. En trevlig tur i det väldigt fina vädret som jag kan rekommendera. Den båten vi åkte kostade 75 kr för en timme, men det finns även ännu billigare för 40 kr för en timme. Och sen tänkte jag att det verkade dumt att inte följa det vinnande konceptet, och tog därför Sara och Jocke till RizRaz -  Sticks 'N' Veggies och åt samma brunch som Elin och jag åt förra helgen. Och det gick hem denna gång också.

Marmorkirken från vattnet

Nu har Sara och Jocke åkt hem, och jag sitter och kladdar ner datorn med överbliven tårta som jag lyckas få på fingrarna medan jag skriver. Imorgon ska jag till SKAT, mycket skoj, men sen är allt det formella i det nya landet färdigt. :)

Ha det bäst och glöm inte, 
Ta vara på tiden du har fått, du vet aldrig när den tar slut.

måndag 17 februari 2014

Rizraz & Gospelkväll

Ännu en vecka, och några tips till. :)
Dagarna rullar på och på jobbet har jag bl.a. mina barntimmar, gör pannkakor, skickar brev och får träffa en massa intressanta människor.

I lördags kom Elin på besök, och besök uppskattar jag såklart! Vi började med att äta brunch på Rizraz, dagens första tips. Det är en restaurang som serverar mestadels vegetariskt, men det finns alltid kötträtter att välja till. Vad jag förstår har de alltid buffé, bara att det kostar olika mycket. Jag och Elin provade Weekendbrunchbufféen som serveras 10-16 på helger (inga dåliga tider för brunch). Det fanns bl.a. pastasallad med pesto, falafel, pizza, pannkakor, bröd, massa olika såser och såklart lite kakor. Mums!!


 
Vi strosade sen runt i stan och tog sen en mysig hemmakväll i min lilla lägenhet. Igår när jag gick till jobbet åkte Elin hem. Det är skönt att vi bor så nära så att vi bara kan åka över en kortare tid. :)
 
Jag berättade ju förra veckan att jag hade varit i Domkyrkan och tittat, och då hittade jag också en lapp om deras natkirke, alltså att kyrkan öppen kvällstid några kvällar i veckan. Och denna söndagen var det gospelkväll med öppen workshop och sen en gudstjänst där vi sjöng sångerna. Och hur det gick till vet jag inte, men på två av sångerna sjöng jag verserna själv, vilket var väldigt kul. Och det var så mysig stämning med nersläckt ljus, och en massa tända värmeljus. Och jag fick träna min danska, och jag förstod det mesta. :)
 
Om ni åker till natkirke, tänk på att man inte får fotografera,
det missade jag och fick en tillsägelse. Men det blev ju ett fint kort. :)
 
 
Ha det bäst och glöm inte, 
Ta vara på tiden du har fått, du vet aldrig när den tar slut.


måndag 10 februari 2014

Dagen tips...

Nu har jag bott i Köpenhamn i lite mer än en vecka, så nu ska jag börja tipsa om lite ställen i stan.

Jag var på besök i Domkyrkan (Vor Frue Kirke). En ganska ny kyrka som blev invigd så sent som 1829, eftersom den tidigare kyrkan brann ner. När jag kom in i den först tänkte jag på Göteborgs domkyrka där det vita möter det guldiga, precis som här.

När jag gick ut från kyrkan gick jag mot Strøget och hittade två roliga affärer.
Notre Dame är en ganska stor butik med ett stort utbud. Det fanns spännande ljusslingor som man kunde bygga ihop i de färger man ville ha, flera hyllor med korgar i olika storlekar och färger, en massa fina plåtburkar. Det är hyfsat dyrt, men definitivt överkomligt. Och det finns ju rea, idag var det till exempel billighet på alla kökssaker i melamin, och det var ganska mycket.



 
 
Nästa affär jag sprang på ligger mitt emot Notre Dame och heter Le bix. Här var det en massa roliga plåtskyltar med olika citat på. Det fanns olika lampskärmar i papp, fina mattor och inte att förglömma ett helt rum med olika väggkrokar/runda skåphandtag. Häftigt!
 

 
 

Jag avslutade promenader med ett besök i Nyhavn, och det var det verkligen perfekt väder till! Till en början tyckte jag att alla som satt ute var lite väl vårtokiga, men sen insåg jag att det var ganska varmt. Så det slutade med att jag hamnade på La Sirénes uteservering. En bra restaurang med inte alltför höga priser.
 
 
Det var allt för idag. See you soon! :)
 
Ha det bäst och glöm inte, 
Ta vara på tiden du har fått, du vet aldrig när den tar slut.

 


lördag 8 februari 2014

Äntligen här!

Ja, nu har jag flyttat till Danmark och igår även fått mina saker till lägenheten. Samtidigt som det är mycket nytt och ständigt nya intryck, känns det som att jag har bott och jobbat här länge.

I lördags kom jag hit och jobbade min första dag. Det var en lugn dag och jag gick mest runt och fixade med lite olika saker. På kvällen blev det finmiddag i prästgården, härligt välkomnande. :)

I söndags hade jag min söndagsskola, och just som jag trodde att det inte skulle bli någon kom det några barn. Härligt! Och under mässan blev jag också mottagen "på riktigt", så nu är jag officiellt volontär här. På eftermiddagen var det nästa barngrupp, och det var energiska och livliga barn som älskar kyrkans stora lokaler. Efter det gick jag runt i mitt hus och hälsade på alla mina grannar, och sen orkade jag inte mycket mer än att äta mat och vila. :)

Måndagen var min första lediga dag, så jag tänkte upptäcka stan lite. Jag gick in mot stan och när jag gått ca en kvart tyckte jag att jag kände igen mig, och det visade sig att jag var på Ströget. Så jag bor med andra ord ganska centralt. Jag köpte lite småsaker till lägenheten innan jag gick tillbaka. På kvällen jobbade jag några timmar.

I tisdags fortsatte jag att utforska Köpenhamn. Jag tog en promenad på Kastellet, som ligger precis bakom mig, sen fortsatte jag in mot stan. När jag kom till Amalienborg såg jag att klockan var kvart i tolv, så jag fick se vaktbytet med orkester och allt. Fint, men lite mycket, kan de inte bara byta platser med varandra, himla mycket marscherande fram och tillbaka. :) Sen fick jag se Österbro, som jag också bor nära. Skönt att ha så nära allting, något jag inte är van vid varken från Helsjön eller Eljaröd.

Sen har veckan rullat på med jobb och alla aktiviter som vi har i huset. Bl.a. filmklubben i onsdagskväll där vi såg A Royal Affair och sen diskuterade om den, mycket trevligt!

I övrigt har jag fixat en massa i lägenheten, och igår kom mamma och pappa med alla mina saker. Bilen var ganska full, och det tog ganska lång tid att få allt på plats, men vid halv tre var det mesta fixat och vi gick och la oss. Lite bilder finns nedanför. Idag har jag visat omgivningarna och sen har vi fikat innan de var tvungna att köra hem.

Nu har jag iaf tv, vilket är überskönt, så ikväll ska jag titta på Melodifestivalen bara för att jag kan! :)


 

Ha det bäst och glöm inte, 
Ta vara på tiden du har fått, du vet aldrig när den tar slut.