måndag 16 juni 2014

Restaurangtips och utflykter

Om exakt två veckor är det semester, och det är lite svårt att fatta. Men jag väntar inte tills dess till att börja ta tillvara på sommaren, utan det försöker jag göra hela tiden.

I onsdags var jag på Café Klaptræet och träffade lite skandinaver. Det började lite stelt, men blev bara bättre och bättre. Och jag hoppas att jag kommer träffa dom igen. :) När jag åkte därifrån körde jag ner till Langelinie och åt en glass och tittade på när kryssningsfartyget lossade och flöt iväg.

 
I torsdags spelade jag på den sista kvällsmässan, och det var en tapper skara som samlats just den här vackra sommarkvällen. Och på fredagen hade jag en helt ledig kväll, vilket var ganska skönt. Jag tittade på Maria Lang-filmer och åt god mat.

Dagen efter fick jag finbesök av Elin, som lyckades ta sig hit trots vägarbeten och ersättningsbussar. Men det tog ju lite längre tid. Men vi möttes upp i stan och gick och åt på Greasy Spoon som ligger inte så långt ifrån Domkyrkan. Det är en väldigt amerikanskinspirerad restaurang med goda burgare och mackor. Det var lagom stora portioner och goda burgare, och saften var jättegod! :)

På Greasy Spoon

Vi gick förbi Rosengade, som gjorde skäl för sitt namn
 
I söndags jobbade jag min sista söndag den här terminen. Vi hade besök av en duktig saxofonist som förgyllde vår mässa. När jag slutat tog jag och Elin en cykeltur. Vi hyrde en stadscykel med motor, som tyvärr bara funkade i en timme (bra att veta om man vill hyra!). Sen var den ju ännu trögare att cykla än en vanlig cykel, eftersom den var så tung. Men det gick ändå bra. Vi cyklade ner i stan och ut på Amager strand och fortsatte till flygplatsen och kom sen till den söta lilla byn Dragør. Där stannade vi och åt glass och njöt av havet. Vi cyklade sen runt lite i byn innan vi åkte tillbaka hem förbi byar och ängar. Det är så underbart att vara så nära stan, men ända lite på landet. När vi kom in till stan lämnade vi tillbaka cykeln och gick till Kultorvet för att äta. Där finns flera mysiga restauranger, och vi valde den här gången Café Phønix som hade enorma portioner, men väldigt gott.
Sen gick vi hem i sommarkvällen.

Hamnen i Dragør
 
De fina gula husen som byn är känd för

Öresundsbron från andra sidan
 
Idag tog vi en lite kortare utflykt. VI gick till Langelinie outlet och gick även ner till Lille Havfrue där det vimlade av turister, pust! Och sen gick vi till Österbro och Bopa Plads och åt i solen. Ännu ett mysigt ställe med god mat och mysig uteservering.

Ikväll vimlar det av unga tjejer på Österport, som är på väg till Parken för att höra sina stora idoler, One Direction. Det är härligt, så länge jag slipper stå bredvid när de skriker. Men vi ska ju leva medan vi är unga.
Snart är det midsommar och då får jag besök igen, så kul! :)

Ha det bäst och glöm inte,
Ta vara på tiden du har fått, du vet aldrig när den tar slut!

tisdag 10 juni 2014

Bröllop och sommar

Nu är det bara en vecka sen sist, men så mycket har hänt att det känns som en månad.

I fredags hade vi nationaldagskonsert i kyrkan, och detta förberedde vi från onsdagen med att göra snittar och handla vin och möblera fint till minglet. Och konserten blev väldigt fin, och inte minst delarna ur ”Förklädd Gud” som vi sjöng tillsammans med fantastiska musiker. Härligt! Efteråt blev det som sagt mingel, och jag hann inte vara med så länge eftersom jag skulle hem med tåget/bussen hem till Österlen. Det gick bra med ersättningsbussen över bron även om jag fick stångas lite för att komma på en buss.
Lördagen den 7 juni var den dagen som vi väntat på länge, och inte minst två av våra vänner. Elin och Patrik skulle gifta sig! Det blev lite stressigt innan vi skulle iväg, men det är det ju allt som oftast. Vigseln var jättefin och brudparet självklart likaså. Efteråt gick vi till festlokalen, som ligger en bit bort från kyrkan, och minglade i den stora parken i det vackra vädret. Vi satte oss sen till bord och middagen fylldes med god mat, fina tal och en del kyssar från brudparets sida. :) Till tårtan höll jag mitt tal, och innan jag skulle upp insåg jag hur surrealistiskt det kändes att två av mina närmaste vänner faktiskt hade gift sig. Men också helt självklart. Sen blev det dans hela kvällen, och inte förrän vid halv tre åt vi nattamat och åkte hem. Jag tackar Elin och Patrik och alla gäster för en fantastisk dag!

E&P utanför kyrkan

 Fina syskon :)
 

Torsdagmiddagsgänget
 
I söndags var vi såklart lite sega och orkade inte så mycket. Men det blev en tur till Kivik innan jag och mamma åkte för att lyssna på Drängakören. Vi kom i sista minut, och de stod uppradade för att gå in, och när vi kom sjöng de ”Och när dom går förbi står pojkarna på rad…”, haha. :) Efter konserten skulle vi äta någonstans, och vi köpte med mat från ett café, men gav upp med att hitta ett fint ställe i naturen att äta den, men på väg hem hittade vi ett fridfullt ställe vid en kyrka. Och vi kunde njuta av den fina kvällen.
Kvällsmat in the middle of nowhere :)

Igår var jag en sväng hos farmor, sen en timmes väntan i Svampakorset eftersom bussen körde förbi mig! Inte kul, men jag åt en glass och pratade med en trevlig man vid Ramsåsagrillen, så det var absolut överkomligt. Sen åkte jag till mormor och morfar och fick god mat som vi åt i trädgården. Härligt! Jag fortsatte sen till Åkarp, där jag var med Elin och Desirée. Och sen tog jag mig hem till Köpenhamn efter en lång dag.

Idag har jag varit på persnalutflykt i Brede. Det är en stor park med gamla hus som är bevarade i gott skick. Vi gick runt där och åt picknick, och det blev en bra dag. Det var lite varmt, men hellre det än åska och regn. Och nu har jag varit på danskan och har hunnit äta innan jag snart ska gå och lägga mig.

Ett av de svenska huset i Brede
 
Ha det bäst och glöm inte,
Ta vara på tiden du har fått, du vet aldrig när den tar slut!

tisdag 3 juni 2014

Sol och regn, som livet!

En vecka närmre sommaren, fast den har ju på sätt och vis redan kommit.

I måndags tog jag en cykeltur ner till Langelinie efter jobbet, och det var verkligen en vacker kväll.

En liten damm vid havet

I torsdags ledde jag och Pelle en pilgrimsvandring vid Amager strand, som var med vår församling och vår vänförsamling i Kastrup. Så vi började vi Öresunds metrohållplats och slutade i Kastrups kirke. Vi provgick den dagen innan så att vi skulle ha koll på rutten och var vi skulle ha våra stationer. Och det var en trevlig vandring med intressanta samtal. På kvällen hade vi besök av en kör från Östersund som gjorde en fin konsert i kyrkan.

Vi blickade ut över Öresund och funderade på livets gåtor

Fredagen blev lite annorlunda, eftersom jag bestämt träff med Charlotte, en svensk tjej som jag träffat genom facebook. Vi åt middag tillsammans och fortsatte sen till studenthuset. Där mötte vi upp hennes kompis och gick till en bar, tyvärr med ganska dålig musik. Men eftersom jag var sjukligt trött blev det inte mycket dans ändå. Men det blev ändå en lyckad kväll. :)

Lördagen var lite oklar eftersom jag hade svårt att bestämma om jag orkade åka till Lund efter jobbet, eftersom jag inte sovit så mycket. Men när jag slutade kom jag ändå fram till att jag ville det. Så det blev en tur till Lund för att vara med på Ostrochorus releasefest/konsert. Det blev låtar från skivorna i olika former och mingel mellan. Sen var vi inte så sugna på fest, så Elin och jag gick hem till henne och pratade tills vi stupade. :) Förresten kan ni höra körens resultat på spotify, jag kan inte minst rekommendera "Absolut Ostrohorus"-albumet med låtar som Jag kommer och Pompeii.

Nationskör som sjunger dryckesvisa

Här svängde det lite mer

På söndagsmorgonen var jag sådär pigg, men eftersom vi skulle ha friluftsmässa på den svenska delen av Bispebjergs kyrkogård åkte jag tillbaka till Köpenhamn tidigt. Och det var fint väder och lagom varmt, så det blev en väldigt rofylld mässa. Efteråt tittade vi in i Gruntvigs Kirke.

En av alléerna på kyrogården

Gruntvigs kirke

Igår jobbade jag som vanligt, och idag har jag inte gjort så mycket mer än att köpa ett par skor, som jag dock har letat efter i två år. :) Och jag höll på att glömma, jag har också läst en väldigt bra bok som inte går att jämföras med något jag läst innan. Den är så häftigt skriven ur en smart sjuårings perspektiv. Boken heter "Min mormor hälsar och säger förlåt", och det är samma författare som till "En man som heter Ove", som jag också varmt rekommenderar!
Och denna veckan har mycket att bjuda på, nationaldagar (svenska och danska) med konsert och inte minst bröllop, längtar så!! :)

Ha det bäst och glöm inte,
Ta vara på tiden du har fått, du vet aldrig när den tar slut!