onsdag 25 maj 2011

Galna italienare, 30 grader och vackra vyer!

Ja, det àr precis vad jag fàtt vara med om!

Lòrdag: Eftersom italienarna gàr i skola àven pà lòrdagar besòkte vi en av Contraderna i Siena (gàsen). Vi var i ett museum och en fin kyrka. Vi jobbade sen med Comenius-projektet nàgra timmar. Sen slutade vi och vi àkte hem och àt lunch med hela familjen. Sen àkte vi in till stan och mòtte upp en del klasskompisar fòr att kòpa present till papa Maggioni som vi sen mòtte upp pà Piazza del Campo. Vi àt god mat pà en restaurang och sjòng fòr Maggioni. Sen gick vi runt i stan till olika pubar och pratade och hade oss. :)

Sòndag: Sovmorgon till 10, hàrligt!! Fòràldrarna hade gjort en italiensk picknick till oss, och vi àt sà vi nàstan spràngdes. Det var riktigt varmt, sà vi gick och handlade glass i byn. Pà kvàllen var vi i stan med nàgra av klasskompisarna och gjorde typ ingenting, det òsregnade och àskade lite, men vi hade ànda ganska skoj.

Màndag: Skolans gympalàrare ledde oss pà en rundtur i Siena som pà hemvàgen var uppfòr backe, och det var varmt och jobbigt. Resten av dagen gick àtt till Comenius-arbete, och vi hann filma och fixa klart det mesta med filmen. Pà lunchen blev vi tokiga pà italienarna dà de gick in till stan utan att veta vart de skulle och de flesta av oss hade lunch med oss. Men vi fick iaf stressa tillbaka...

Tisdag: Vi hade lektionsbesòk hos 2d, som hade italienska. De spelade upp en pjàs och de enda orden vi fòrstod var syster, sòt och bror. Men ja, helt okej. Efter arbete med projektet (dàr jag inte gjorde nànting mer àn spela spel) var vi med vàr klass som hade italienska (jag och martyna satt làngst bak och dansade eftersom alla kollade ner i sina bòcker) och fysik. Sen àkte vi till San Giamingano, àven dàr var det varmt, men det var riktigt fint. Vi gick làngt upp och fick en underbar utsikt. Vi smakade ocksà glassen som blivit utsedd till vàrldens bàsta glass tvà àr, och ja, den var god!

Idag: Idag har vàrmen varit nàstintill olidlig, eftersom vi befunnit oss pà en ò utan skugga ,i stort sett. Vi drack vatten och smorde in oss hela tiden, och gick... i ca tre timmar fick vi lida innan vi kunde hoppa i havet och svalka oss, underbart! Vi fick snabba oss tillbaka till sista fàrjan, eftersom den italienska làraren tvunget skulle ta gruppfoto innan vi gick. (Italientid...) Men turen tillbaka var riktigt hàrlig, vi satt pà òvre dàck dàr solen sken och det flàktade underbart!

Nu ska vi àta, det luktar gott. :) Hàromdagen fick jag fòrresten testa blàckfisk, och det var gott om man inte kollade pà den, lite làskigt.

Ha det bàst och glòm inte,
Du àr sjàlv regissòr till ditt livs teater!
Charlotta Von Zweigbergk

fredag 20 maj 2011

Italien!!

Wihoo!! àntligen har jag kommit till Italien! Det kànns som vi varit har jàttelànge, men det àr àndà en vecka kvar. :)

Tisdag: Efter att vi skrivit NP i Matte B i tre och en halv timme samlades vi pà stationen i Lund fòr avfàrd mot Kastrup. Redan dàr hòll det pà att gà tokigt, eftersom vi nàstan hoppade pà fel tàg. Men vàl dàr gick allt bra. Vi kom till Rom halv sju och vàntade pà bagaget i ca en timme :/ Sen àkte vi en lyxig minibuss till hotellet fòr bara 10 euro/person. Hotellet var inte jàttemysigt, och làg i ett vanligt trapphus bredvid centralstationen (alltsà inte den fina delen). De som àgde "hotellet" var kineser och kunde knappt engelska och ingen italienska. Nàr vi checkat in var alla superhungriga och vi hittade en pizzeria snabbt. Sen gick vi runt i Rom och tittade pà Colosseum, Forom Romanum och kastade mynt i Fontana di Trevi. Vi àt glass och bara mòs fram till ca 1 dà vi var ganska tròtta. Vi pratade sen lite pà rummen med den hàrliga mysbelysningen i taket (den enda lampan) tànd. :)

Onsdag: Vi packade ihop och fick vàr "frukost" som bestod av tvà smà mjuka kakor och juice. Efter att vi kòpt tàgbiljetter till senare insàg vi att vi behòvde en second breakefast och stannade pà en bar med uteservering i solen. Sen kollade vi pà Colosseum i dagsljus, Cirkus Maximus (en gràsplàtt) och Vatikanstaten. Kòn var ENORM in till kyrkan, sà vi skippade det och àt lite glass istàllet. :) Annars lunkade vi bara runt och sen tog vi tàget till Siena.
Halv tio stannade tàget i Siena och dàr stod alla vàra vànner och vàlkomnade oss. Saras mamma hade gjort en jàttegod paj nàr vi kom hem, och en supergod kaka. Och fòràldrarna àr vàldigt trevliga och fòrsòker prata engelska sà gott det gàr. :)

Torsdag: Vi var fòrst i skolan, eller vad som mer kàndes som ett mentalsjukhus eller fàngelse. Vi hade tvà lektioner med en klass som var lika gamla som oss. Den fòrsta làraren var okej, men den andra var bara obehaglig och vi satt tysta och snàlla. :) Det blev mat i stan innan vi gick pà rundvandring i stan. Vi sàg Piazza del Campo, Palazzo Communale (som fòr òvrigt hade en underbar utsikt), domkyrkan (som ocksà var vàldigt vacker) och sist det gamla sjukhuset som nu àr museum. Fòr mig som àlskar kringlor var det underbart. :)
Nàr vi varit hemma om àkte vi till Nicoletta, och hon sminkade oss (lite annorlunda och mycket svàrt att tvàtta bort). Sen àt vi pizza pà Piazza del Campo, sà mysigt, och sen tràffade vi de andra. Vi spelade lite biljard och fotbollsspel i en spelaffàr och sen gick vi runt i staden.

Idag: Idag har vi varit pà rundtur i Montalcino, mysig liten stad. Vi har haft en vàldigt pratsam guide med oss (en av làrarna pà Galileo Galilei), han pratade en massa om nàr han var liten och en massa historier om allt och inget. Och i Montalcino kànde han alla, sà det gick inte snabbt att komma dit vi skulle, eftersom han stannade òverallt. Sen var vi pà vingàrden Biondi-Santi som gòr det riktigt fina vinet Brunello di Montalcino. En av eleverna som àr med femte eller sjàtte generationen dàr. Vi àkte sen till mukklostret Monte Oliveto Maggiore som var vàldigt fint, och vi fick se hur de reparerade vàlidgt gamla bòcker. Sen àkte vi mot Siena igen.

Dagarna har hittils varit mycket bra, och jag hoppas att det fortsàtter sàhàr. :)

Ha det bàst och glòm inte,
Du àr regissòr till ditt livs teater!
Charlotta Von Zweigbergk

söndag 1 maj 2011

Påsk och Valborg!

Ja, nu har tiden gått och jag har inte hunnit skriva alls på bloggen.

Påsklovet kom och gick, men jag hann med en massa skoj. Påskfest med AIF med påskäggsletningslöpträning, firande av Elins födelsedag, armbandsförsäljning med Lycka på Kuskahusen, mat på Backakrogen, mjukglass i Kivik, konstrunda med familjen och en massa mys hemma i Eljaröd.

Nu har veckan gått och jag har hunnit med en del plugg och nu är äntligen geografiprovet och italienskauppsatsen skrivna. I fredags var jag med familjen och lyssnade på Elins kör i klosterkyrkan. Det var väldigt fint och mysigt.

Igår var det valborg för alla som missat det, och om man bor i Lund är det definitivt omöjligt att missa det. Jag, Emma, Elin och Elin var i Stadsparken lite över nio och bredde ut vår filt på ett väl valt ställe (det var redan mycket folk som hade kommit). Snart var vi omringade av ganska många människor, och musik och prat hördes överallt, och om man inte satt väldigt nära den man pratade med var det omöjligt att höra. Men de som satt bredvid oss hade till skillnad från typ alla andra lite bra musik i sin bergsprängare, alltså musik med text, och sen sjöng dom och spelade gitarr också, trevligt. :) Annars gick man runt, träffade folk, vänners vänner kom till vår filt och joinade och så rullade det på fram till fyra då vi drog oss mot vildanden. Vi bytte om, sov lite och förberedde för grillningen. Det blev riktigt lyckat med grillningen, trots att vi var lite osäkra i början. Vid nio gick vi till parken igen för att kolla på brasan, och precis när vi kom dit tändes bålet, perfekt timing! De andra gick sedan hem medan jag och Elin fortsatte mot Carlssons trädgård för att lyssna på Jon. När vi kom var det inte så mycket folk, men vi pratade lite med John och Adam. Efter pausen droppade det dock in ganska många. Vi sjöng och hade det mysigt inne i hörnan, dock hade vi sjuk frossa, och båda satt och skakade, och innan vi gick kom Martin och vi stannade och pratade lite med honom innan vi gick hem. Det blev en perfekt avslutning på en riktigt bra dag! När vi la oss i sängen vid ett kändes det som att det var långt in på småtimmarna, men det kanske inte var så konstigt. :)

Idag var jag och Emma och handlade lite innan vi och Elin gick en lång runda om Värpinge, det var trevligt och vädret var bra. Sen har jag pluggat, sovit och duschat. Ikväll har vi varit och lyssnat på studentsångarna vid vita huset. Det var riktigt kallt och jag fryser fortfarande, men det var ändå kul att vara där. :)

Ha det bäst och glöm inte,
Du är själv regissör till ditt livs teater!
Charlotta Von Zweigberg