onsdag 8 juli 2020

Bjärehalvön

Hej! Då var det dags igen för lite utflyktstips. Den här gången blir det här hemmavid, nämligen Bjäre.

Jag börjar med lite vandring i skog och på fält i Sinarpsdalen. Jag satte bilen i Grevie och gick den utsatta stigen på ca 4 km till Dala där jag tog bussen från Dala Sinarpsvägen-Grevie Ljungvägen, inte långt från starten på rundan. 
Några kilometer från Grevie och Sinarpsdalen ligger Bjäre golfklubb, och jag är ju inte direkt någon golfare, men de har en fantastisk restaurang som heter Salomon krog. Den kan jag verkligen rekommendera!
Sinarpsdalen

Vill man handla lite godsaker finns det gårdsbutiker lite här och var. Många av dem är ganska bra på att ta överpris, men det får man ju känna själv vad man är villig att betala. Ett ställe som jag tycker är mysigt, om än lite dyrt, är Tant Grön mellan Hov och Västra Karup. Här finns en hel ostdisk och mycket smått och gott i matväg.

Sen tar vi oss västerut till kusten. Skåneleden är överlag fin i hela Skåne, och jag har tyvärr inte gått på den så mycket som jag hade önskat. Men vill man inte gå så långt kan man sätta bilen i Rammsjöstrand och gå till Burensvik eller Dagshög. Burensvik är en lugn liten (med betoning på liten) vik där korna går fritt i den delvis steniga terrängen. Och stenigt är det nästan hela vägen, då det låg ett stenbrott här för många år sen, där min svärfarfar faktiskt jobbade. Vill man ta en fika kan man slå ut sin filt vid resterna av den gamla stenkrossen, så får man lä och kan känna historiens vingslag. Och vill man inte gå de ca 2 km kan man köra nästan hela vägen fram med bil.

Burensvik

Den gamla stenkrossen

Sen kan man fortsätta norrut till Torekov, kanske en tur ut på Hallands väderö. Annars kan man fortsätta till det vackra Hovs hallar. Här är naturen nästan lite overklig. Det känns knappt som att man är i Sverige. Skåneleden går här, men man kan också ta en mindre tur runt området och komma tillbaka till parkeringen. Hur man än gör så tycker jag att det är väl värt ett besök. Och vill man inte gå kan man ju äta på restaurangen. Dagens lunch här brukar vara prisvärd, och utsikten går inte att klaga på.

Hovs hallar

Hovs hallar

Hovs hallar

Att köra runt på Bjäre brukar ofta ge fina vyer nästan var du än är. Kör man ner mot Kattvik får man en fin vy utöver havet, och även den kända Italienska vägen ger härlig utsikt. Om man är lite shoppingsugen ska man ta sig till Boarp. Här finns affärer för alla (i alla fall många) behov; kött, fisk, blommor, fikaställe, lågprislada (med faktiskt även lite finare grejer) och kläder (KläDej, som är en toppenaffär med härliga kassörskor).

Och sen har vi ju Båstad som man kanske inte behöver vara i just tennisveckorna om man inte gillar mycket folk och fest. Men i övrigt är det ett mysigt samhälle med lite affärer och fikaställen. Ska du äta så är restaurang Sand ett bra alternativ. Maten är väldigt god, och atmosfären och utsikten är så härlig. Vill man ha något mindre finns även Sands bakficka en liten bit ifrån.

 Vid Kattvik

Ett helt annat ställe med en vy utöver Laholmsbukten är Café Utsikten som ligger på en liten slingrig väg rakt upp på åsen från Båstad. Även här finns god mat och fika och en ljuvlig utsikt.

Från café Utsikten

Det var allt för den här gången. Hoppas att ni har det fint i Sommarsverige! :)