onsdag 24 juni 2020

Gotland

Så var det sommar igen, och att hemestra blev plötsligt nåt för alla. Så jag tänkte fortsätta min lilla tipsblogg med ett inlägg om vackra Gotland. Sist vi var där var det inte högsäsong (vecka 34), vilket kräver lite mer planering, då mycket är stängt. Men jag kan ändå rekommendera att åka då (kanske särskilt i år), eftersom det var så mycket färre turister att trängas med och priserna på boenden kan vara hälften av priset i högsäsong. 

Först börjar jag med ett tips på en rastplats för er som kanske kört lite tidigt till Oskarshamn och vill hitta ett mysigt ställe för att slippa stå på färjeterminalen i timmar. Mitt i skogen ska ni vrida av från väg 37. Där ligger Gosjön camping (ca 3 mil väster om Oskarshamn). Ett litet stillsamt ställe där det finns bord att sitta vid för att njuta av sin matsäck.

Gosjöns camping

Väl på Gotland finns det oändligt många utflyktsmål att besöka och ställen att bo på. Då vi har haft släktingar att hälsa på har vi hamnat i Åminne, som ligger ca 3,5 mil rakt österut från Visby. Där finns både en del privata stugor som hyrs ut och campingen Åminne Fritid & Havsbad. Stranden där är lite magisk med den fina sanden, och där kan man sitta och njuta tills solen går ner.
Bara någon kilometer norrut ligger Vitviken, och där finns under somrarna Gothems handelshus. Där kan jag varmt rekommendera ett besök. Det är några lokala producenter som tillsammans säljer allt möjligt, bl.a. saft, glass, marmelader, kött, bröd, bullar, fårskinn och mycket annat.

Åminne

Inte långt därifrån ligger Gothems kyrka. Det är en stor och vacker kyrka och delar av den är från 1100-talet. Vill man bo lite enklare ligger Gothems logi precis bredvid kyrkan. Tänk bara på att kyrkklockorna ringer kl. 7 varje morgon. Det kan störa den som inte är morgonpigg...

Gothems kyrka

Om vi nu fortsätter på samma tema så finns det en lite speciell kyrka, Dalhems kyrka, som kallas "Katedralen på landet". Det som gör den sevärd är att den är stor och fylld av vackra takmålningar, men också att det finns många skrymslen och vrår att upptäcka saker i.

Dalhems kyrka

Dalhems kyrka

Som jag skrev i början så är det inte helt lätt att hitta ställen att besöka och äta på under lågsäsong, så då får man vara lite påhittig. Vi tog oss ner mot södra delen av ön och handlade matsäck på mataffären i Ljugarn och gav oss ut för att hitta ett lämpligt ställe att ha vår picknick. Vi hittade en liten badstrand, Lausvik, långt ut på en grusväg, som sommartid faktiskt har toalett. Och eftersom det blåste för mycket på stranden hittade vi en glänta där vi kunde lägga ut våra filtar.

Lausvik

Vill man se vackra vyer där man kan se långt så ska man åka till Närsholmen. Det ser nästan ut som en savann. Är man intresserad av djur och natur finns det både mycket fåglar och blommor att titta på.

Närsholmen

Närsholmen

Vill man istället ta sig till norra delen av ön finns det väldigt mycket att se även där. Dessa ställen är perfekta för lågsäsong, då det annars kan vara väldigt långa köer.
Ett ställe som är välkänt är den Blå lagunen, och den är väl värd ett besök. Det gamla kalkbrottet är väldigt speciellt att bada i, och man får en härlig känsla av att vara utomlands. Tänk på att det är väldigt stenigt och att det blir djupt snabbt, så det är inte optimalt för barnen.

Blå lagunen

Blå lagunen

I Fårösund ligger Café Maffen, ett mysigt året runt-café med både lunch, bageri och bar. Maten är otroligt god och att få avnjuta den i den lummiga och mysiga trädgården gör det inte sämre.
Väl över på Fårö är allt lite speciellt med det karga och öppna landskapet. Fårö kyrka ligger vackert med utsikt över havet, och vill man kan man besöka Ingmar Bergmans grav.

Ingmar Bergmans grav

Sen kan man ju knappt åka till Fårö utan att titta på raukarna. Vi besökte Langhammars naturreservat med en av de mest kända raukarna. Det är väldigt häftigt att gå runt på den steniga stranden och se på dessa gigantiska skulpturer som naturen har skapat. Men tänk på att det är väldigt stenigt och lite klurigt att ta sig fram.

Langhammarsgubben

Att åka till Gotland utan att besöka Visby är svårt, och det är också väl värt att ta en dag i den gamla och vackra stan. Men det finns också godbitar strax intill staden.
Ett lite annorlunda och mysigt ställe att shoppa på är Hjärtfabriken. Här säljs deras egna keramikhjärtan i alla storlekar, men även munblåst glas, filtar, ull i små påsar och en hel drös med annat.
Lite norr om stan ligger Krysmyntagården som har en helt annan inriktning. Där är det blommor och örter som är i centrum. I shopen kan man hitta lite allt möjligt som honung, senap, olika örter och tvålar. Här finns också en restaurang med en fin uteservering.

Hjärtfabriken

Sen har jag sparat Visby till sist, en riktigt mysig stad. Här kan man egentligen bara parkera bilen och strosa runt i flera timmar i de små gränderna. Det finns en parkering inte så långt ifrån Dalmansporten, och går man in från det hållet kommer man in nästan ovanför Visby domkyrka och får hela den vackra vyn framför sig. Där kan man strosa lite fram och tillbaka innan man tar sig ner för trapporna. Där kan man gå in i den pampiga domkyrkan och känna lugnet. 

Visby

Visby

Vill man sen kan man ta sig ner till stora torget med den mäktiga S:ta Karins ruin. Kanske ta ett glas på Munkkällaren, antingen på uteserveringen, eller på insidans uteservering en trappa upp med ruinen i bakgrunden.

Munkkällarens terass på insidan

Sen kan man gå vidare och ta en tur in på Kränku te & kaffe för att göra goda inköp. Annars kan man gå på andra hållet och ta sig till Botaniska trädgården med sina prunkande trädgårdar. Nere vid havet ligger Almedalen, kanske inte väldigt speciellt förutom den fina stan i bakgrunden. 

Små gränder i Visby

Botaniska trädgården

Almedalen

Vill man äta så finns det väldigt många ställen, men nere i hamnen finns det något alldeles speciellt för oss glassälskare. Glassmagasinet har runt 300 smaker på kulglass. Det finns glass från lokala producenter, men även italiensk glass, Sia, Triumf och Ben&Jerrys. Det är faktiskt helt galet, och man kanske ska undvika det om man är velig.
Är man istället lite hungrig ligger en 50-talsrestaurang precis bredvid. Mel's diner har en massa spännande hamburgare till ett bra pris.

Ja, detta var  mina tips på Gotlands smultonställen. Såklart finns det en mängd ställen till som man säkert borde besöka, men det får bli nästa gång.