tisdag 1 oktober 2013

Tips på sommar- & vinterpratare

Sen jag fick min iphone har det blivit så mycket lättare att lyssna på sommar i P1. Och för er som inte har lyssnat på det någon gång (typ de flesta i min ålder) så tycker jag att det är dags nu. Och därför tänkte jag ge lite tips. Om någon följer mina förslag kommer ni att förstå att jag vill ha skratt, intressanta händelser i livet och något sorligt. Jag vill att programmet ska beröra, och jag kan väl erkänna att jag har gråtit till de flesta av de här avsnitten.

Först favoriter i repris (avsnitt som jag lyssnat på mer än en gång)
Jason (Timbuktu) 29 juni 2011
Det finns mycket i programmet som är intressant, men jag grät floder när han berättar om en olycka som hände inte så längt härifrån.

Nour El-Rafai 7 juli 2009
Jag tycker om att bevisa för mig själv att jag har fel om människor som jag inte gillar för något som egentligen inte är den personen. Efter Nours program har jag en mycket större respekt för henne, och en av berättelserna från hennes barndom är grym och visar hur elaka barn kan vara.

Måns Zelmerlöw 25 juli 2008
Hur gick det till när lilla lundapågen blev kändis? Ja, det och mycket annat pratar Måns om. Jag kan fortfarande minnas första gången jag hörde detta. Jag stod och bredde mackor på kaffestugan och han berättade om hur han var med om tsunamin 2004, jag försvann in i den världen och glömde helt var jag var och vad jag höll på med.


2013
Elin Jellinek 15 aug
Hon pratar om hur hon på ett brutalt sätt blev utstött av sin klass på scenskolan, och hur hon inte fick någon hjälp av ledningen, utan tvärtom blev ännu mer nertryckt. Något annat hon tar upp är hur hon har förlorat många i sin närhet, och hur det påverkade henne.

Tareq Taylor 18 juli
En central händelse i programmet är en bilolycka som förändrade livet för Tareq och hans fru. han delar en del jobbiga händelser, men fick mig också att skratta för mig själv i bilen.

Sarita Skagnes 9 juli
Hon berättar om sitt liv som tjej hos en familj som ville ha en pojke, och hur hon blir hotad till livet av sin egen pappa. En fascinerande berättelse som gjorde att jag insåg hur bra jag har det.

Louise Linder 12 juli
Pratar om äktenskap, otrohet och kärlek, tro och sorg. Ja, lite från livets alla delar.

Leo Razzak 8 juli
En kille som kan prata! Hans uppväxt och vad som gjorde honom till den han är idag tar stor del av programmet. Man inser hur viktigt det är med vuxna som finns där för barnen.

Kristian Gidlund 30 juni
Jag grät mig igenom programmet då, och nu när han är borta, knappt tre månader efter att programmet sändes gör det ont. Brevet till hans barn som han aldrig hann få är så vackert och sorgligt.

Jonas Gardell 22 juni
Här har vi ett program som gav skratt, gråt och intressanta tankegångar. Jonas Gardell är verkligen en man jag på många sätt beundrar.

2012 (& 2010)
Hanna Hellquist 27 december 2012
Ännu ett gråtprogram. Det handlar om den värsta dagen i hennes liv, nämligen dagen då hennes pappa tog självmord.

Soran Ismail x2 1 august & 26 december 2012
Han är en ung, men klok kille som har varit med om så mycket. Båda avsnitten gav mig mycket att tänka på, men en av höjdpunkterna är de sista minuterna i hans vinterprat där han pratar om hans konfrontation med några från Sverigedemokraterna.

Henrik Dorsin 19 aug 2012
Den lillgamla mannen som också varit liten. Något speciellt med hans program är att han sjunger alla låtarna själv med ett band inne i studion. Låtarna och texterna passar perfekt, och lockade till många skratt.

Anders Olsson 13 augusti 2012
Innan jag lyssnade på detta visste jag inte vem han var, och efter hans program förstår jag inte hur han kan leva. Han har brutit det mesta och har numera ingen känsel i benen, men har ändå gjort så många saker som låter ofattbara.

Per Holknekt 30 juni 2010
Hans livshistoria är inget som man bara lyssnar på och sen glömmer. Att han en dag skulle bli en känd modeskapare var en dag inget som verkade troligt.

Ja, det var mina tips. Man har ju olika smak, men jag bara tycker att ni missar så mycket om ni inte lyssnar på något sommarprogram alls. Det finns ju ganska många att välja mellan. Själv lyssnar jag helst på människor jag inte känner till sedan innan, människor jag gillar, eller människor jag på något sätt inte gillar.

Ha det bäst och glöm inte,
Ta vara på tiden du har fått, du vet aldrig när den tar slut.